STAS Å FÅ BESØK: Emil Henriksen Øvergård (t.v.), Jan-Sverre Gjerdrum, Andreas Fosslund Karlsen, Johan Magnus Sørgård Lilleeng og Brede Solberg syntes det var stas å få NRK på besøk til Rostavatn. Foto: Cathrine Skogheim
STAS Å FÅ BESØK: Emil Henriksen Øvergård (t.v.), Jan-Sverre Gjerdrum, Andreas Fosslund Karlsen, Johan Magnus Sørgård Lilleeng og Brede Solberg syntes det var stas å få NRK på besøk til Rostavatn. Foto: Cathrine Skogheim

Viste fram bygda på direkten

ROSTADALEN: Fredag kveld kom NRK og «Sommeråpent» til Kongsvoldtunet. På tunet var det mye folk og god stemning, noe som ble formidlet til seerne i beste sendetid.

Publisert Sist oppdatert

Tjue minutter før sendestart informerte programleder Pål Plassen, kjent fra radioprogrammet «Norgesglasset» på NRK P1, de nærmere 100 frammøtte om hvordan han skulle introdusere Kongsvoldtunet og Lille Rostavatn. Da klokken nærmet seg 21.30, gjorde kameramennene seg klare til direktesending, og Plassen inviterte NRK-seerne med på gardsfest på tunet. Med seg i den første direkteøkta hadde han Rigmor Lyngås, som var plukket ut av Plassen til å være med på introduksjonen.

– Jeg spurte om han ikke kunne finne noen andre, men det ble ikke aktuelt. Jeg ble nærmest kommandert til å stille opp, ler hun.

Stas å vise fram bygda

Lyngås, som er medlem av foreningen Kongsvoldtunets venner, forteller at NRK-crewet stortrivdes på Kongsvoldtunet.

– Det er kjempetrivelig at de kom til bygda, og de har virkelig kost seg her. Etter at de var ute og kjørte med «Sommeråpent»-bilen «Basse» for å filme litt i bygda, kom de hit, og her lagde vi mat til dem, sier hun.

– De synes det er så fint her. Det er stort for oss at NRK har valgt Kongsvoldtunet å sende fra, og det er veldig artig at de har kommet oppover i bygda for å lage TV. Det er stas at bygda får vist seg fram, sier kongsvoldvennen.

Dialektfokus på direkten

Lyngås var ikke den eneste lokale som fant veien til TV-skjermen fredag kveld. Øyvind Frihetsli, Kristel Sørgård og Johan Magnus Søreng Lilleeng ble intervjuet av Pål Plassen om dialekter.

– NRK satte fokus på dialekter herfra, og det er gøy. Plassen spurte litt om hvordan dialekten har endret seg, og jeg måtte bare svare at den har det. Dialekten er inngiftet med andre dialekter, og TV og media gjør at språket blir mer strømlinjeformet, sier Frihetsli.

Også Kristel Sørgård snakket om dialekta si på riksdekkende TV.

– Jeg er veldig stolt av dialekta mi. Når man kommer sørover, er det alltid noen som tror at jeg er fra Trøndelag, sier hun.

Hun forteller at intervjuopplevelsen var blandet.

– Det var egentlig meningen at jeg skulle synge litt, men det ble ikke noe av det. Jeg liker ikke å bli satt til å prate sånn, så det var litt ekkelt, men jeg flirte nå mest, ler hun.

Skryter av folk i bygda

Johan Magnus Sørgård Lilleng forteller at det var artig å bli intervjuet av Pål Plassen. Øyvind Frihetsli mener det var vanskelig å ordlegge seg på direktesendt TV.

– Det var vanskelig å få sagt de riktige ordene på den korte tida man har. Å ordlegge seg er en kunst, sier han.

Både Frihetsli og Kristel Sørgård synes det er flott at NRK tok turen til bygda.

– Også er det bra at folk i bygda har stilt opp, sier Sørgård.

God stemning på tunet

NRK-sendinga fortsatte fra tunet, og kongsvoldvennen Kurt Lorentsen fortalte om innvandringen fra Gudbrandsdalen og Østerdalen, før Rigmor Lyngås igjen inntok TV-skjermen mens hun fortalte hvordan man baker melkekaker og snakket litt om mattradisjoner i bygda. Videre ble det vist bilder av dansekompaniet Kartellet, som hadde tatt turen til Rostadalen for å danse. Nærmere 100 personer hadde møtt opp i dalen for å være med å skape god stemning.

– Det var artig å bli filma sånn at folk i hele Norge kan se hvordan det er her, sier Brede Solberg.

– Det er helt utrolig at NRK har orket å kjøre helt hit. Det var også artig at det var hester og andre dyr her som vi kunne leke med og kose med, sier Jan-Sverre Gjerdrum.

Plassen skryter av Lyngås

Programleder Pål Plassen kommer fra Gudbrandsdalen og forteller til Nye Troms at Kongsvoldtunet minte ham om hjemstedet.

Hun er helt fantastisk, og jeg kan ikke få takket henne nok. Hun er en fix-it-all

– Stemningen var bra, og det er utrolig koselig her. Tunet er vakkert og velholdt. Det var fint med mye folk og god stemning, sier han.

Han kan ikke få takket Kongsvoldtunets venner nok, og spesielt trekker han fram Rigmor Lyngås.

– Hun er helt fantastisk, og jeg kan ikke få takket henne nok. Hun er en fix-it-all, skryter Plassen.

Tar med seg opplevelsene

Fra Rostadalen gikk turen videre til Kåfjord og Manndalen lørdag, og da sendte Pål Plassen direkte fra «Sommeråpent»-bilen «Basse» for siste gang denne sommeren. Fra Rostadalen tok han med seg mange opplevelser.

– Jeg tar med meg utrolig gode melkekaker, dette vakre stedet og Rigmor i mitt hjerte! Bare det at folk har åpnet dørene her og ingenting har vært et problem å få til, det tar jeg også med meg. Vi er veldig glad for at vi har kunnet vise bilder herfra, sier han.

Powered by Labrador CMS