Kommunen spurte befolkningen om å sy smittevernutstyr:

DUGNADSARBEID: Vivian Kraut hentet onsdag tøy og oppskrift på kommunehuset i Bardu. I løpet av de neste dagene skal hun sy 12 munnbind til kommunen. Foto: Privat
DUGNADSARBEID: Vivian Kraut hentet onsdag tøy og oppskrift på kommunehuset i Bardu. I løpet av de neste dagene skal hun sy 12 munnbind til kommunen. Foto: Privat

Vivian og mange andre heiv seg rundt med en gang

BARDU: I kjent dugnadsånd har bardudøler tilbudt seg å sy smittevernutstyr til kommunen. Responsen har vært formidabel.

Publisert Sist oppdatert

I disse dager blir folk oppfordret til å stille opp ved behov og bidra til fellesskapet. Tirsdag sendte Bardu kommune ut en forespørsel om folk i bygda har mulighet til å sy smittevernutstyr. Responsen lot ikke vente på seg. Vivian Kraut var en av dem som heiv seg rundt og tok symaskinen fatt.

Syr munnbind

Hun er blant de som har fått i oppgave å sy munnbind. Hun har aldri sydd munnbind før, men de neste dagene skal hun sy tolv stykker. Hun er derimot ingen nybegynner på symaskinen.

– Jeg har sett på noen oppskrifter på nettet og tenker jeg kommer til å bruke mellom fire og fem timer på å bli ferdig med alle maskene. Jeg har sydd ganske mye før og er rask på symaskinen når stoffet er klippet opp, sier Kraut.

Til vanlig studerer hun på Universitet i Tromsø, men har nå dratt hjem til foreldrene sine i Bardu. Hun er for tiden i praksis og er lærer for videregåendeelever som hun følger opp via fjernundervisning. Ved siden av fulltidsstudier skal hun også drive med dugnadsarbeid.

– Jeg synes det er viktig å bidra i den situasjonen vi er i. Jeg gjør det jeg kan for å bidra, sier Kraut.

Dagen etter stoffet ble hentet på kommunehuset har Vivian Kraut sydd munnbindene ferdig. I tillegg til de 12 hu skulle sy i sykehuslaken har hun sydd seks stykker i forskjellig stoff som er litt mer oppmuntrende.

– Helt fantastisk

I Facebook-meldingen fra kommunen skrev de at det begynte å bli mangel på utstyr, spesielt beskyttelsesmasker.

Nå er det tolv stykker som til sammen syr 150 munnbind i Bardu. Fram til onsdag kveld hadde så mange meldt seg til tjeneste, at kommunen la ut ei ny melding på sosiale medier hvor de takka for responsen og informerte at per nå har et rikelig lager med smittevernutstyr.

Til Nye Troms skryter Inger Linaker, enhetslederen for helse, omsorg og barnevern, av befolkningen som stiller opp på kort varsel og hjelper til. Hun kan fortelle at det var flere enn tolv stykker som meldte seg, men at i første omgang ikke har behov for flere.

– Responsen har vært formidabel. Det er helt fantastisk hvor fort folk svinger seg rundt og bidrar, sier hun.

Bakgrunnen for dette er at det er begrenset med smittevernutstyr i hele landet. Linaker forteller at ideen om at folk i bygda kan sy munnbind kom i forbindelse med et intervju med Mads Gilbert.

– Han sa at hvis man går fri for utstyr, kan man sy sitt eget. Da duger det med sykehuslaken, sier Linaker, som legger til at hun har stor tillit til det legen sier.

Munnbind i beredskap

De som har blitt spurt om å sy munnbind skal hente tøy på kommunehuset. Der vil de få utdelt både et felles mønster og sykehuslaken. Når maskene er sydd ferdig blir de levert tilbake til kommunehuset, som sender de videre til Barduprodukter AS som vasker utstyret før helsepersonell tar det i bruk. Barduprodukter AS har ansvaret for å vaske alt av tøy som brukes på blant annet Barduheimen.

Foreløpig har kommunen nok smittevernutstyr. Grunnen til at de har spurt om folk kan sy er at de ønsker å ha noe i beredskap.

– Vi håper ikke at vi går tom, men at det etableres løsninger fortløpende er for at vi skal slippe å gå tom, sier Linaker.

Powered by Labrador CMS