VIL NED TIL FEM: Senterpartiet ønsker å lette skattetrykket for innbyggerne ved å senke eiendomsskatten til fem promille. Det kommer partiet, her representert ved gruppeleder Bengt-Magne Luneng, til å foreslå i onsdagens kommunestyre.
VIL NED TIL FEM: Senterpartiet ønsker å lette skattetrykket for innbyggerne ved å senke eiendomsskatten til fem promille. Det kommer partiet, her representert ved gruppeleder Bengt-Magne Luneng, til å foreslå i onsdagens kommunestyre.

Vurderer å utsette sykehjemsbygginga

MÅLSELV: Senterpartiet kommer til å legge fram forslag om å senke eiendomsskatten til fem promille. Det kan gå på bekostning av sykehjemsbygging i 2017.

Publisert Sist oppdatert

Onsdag er det kommunestyremøte i Målselv. Ordføreren har satt saken om retaksering av eiendomsskatten i kommunen på sakslista. Rådmannen er ferdig med saksframlegget, hvor han orienterer om det som er gjort i forbindelse med retakseringa fram til nå. Han forklarer hvilke vurderinger som er gjort i prosessen, og hvorfor. I anbefalinga ber han kommunestyret ta informasjonen til orientering. Det fordi han skal følge opp vedtaket om å beregne og konsekvensutrede effekten av å senke eiendomsskatten til seks eller fem promille. Senterpartiet synes det blir for lenge å vente. De har bestemt seg for å foreslå senking av eiendomsskatten til fem promille.

– Mange har opplevd en markant økning i eiendomsskatten, og vi ønsker ikke at skattetrykket skal være så stort at det skaper betalingsproblemer for folk. Vi skjønte at eiendomsskatten ville bli økt, men jeg tror ikke det var noen som så at det ville slå så kraftig ut. Denne saken bør være til lærdom om at vi må avslutte retaksering og informere innbyggerne om konsekvensene lengre tid i forveien enn vi gjorde, sier Sps gruppeleder, Bengt-Magne Luneng.

– Må snu alle steiner

De har sendt spørsmål til rådmannen, hvor de ber om at han i møtet orienterer om konsekvensene ved å utsette bygging av sykehjemmet med ett eller flere år. Det for å kunne ha råd til å senke eiendomsskatten i 2017.

– Vil ikke det være å skyve på problemet?

– Det kan det, og det er derfor vi ber om å bli orientert om konsekvensene før vi eventuelt vurderer det. Finner vi ingen andre løsninger, vil vi foreslå å bruke av kommunens disposisjonsfond. Det er ikke en god måte å finne inndekning på, men det er bedre enn å ikke gjøre noen ting, sier han.

Han mener kommunen har flere muligheter. Han minner om at kommunen har et omstillingsprosjekt gående med mål om å senke driftsnivået med 15 millioner kroner.

– Vi mener vi må snu alle steiner. Vi har flere investeringsprosjekter enn sykehjemmet vi kan vurdere å skyve på. Vi mener at vi må ta en avgjørelse i dette møtet, for venter vi til juni, må innbyggerne betale to terminavdrag med dagens eiendomsskattesats. Det er noe vi ikke ønsker, sier han.

Uaktuelt for Ap

Arbeiderpartiets gruppeleder, Steffen Jakobsen, fortalte mandag ettermiddag at de og samarbeidspartneren Høyre skulle møtes senere på kvelden for å avgjøre om de skal følge Senterpartiet, rådmannen eller legge fram et eget forslag til saken.

– Vi skal i kveld finne ut hvordan vi vil stille oss til saken onsdag. Det som er sikkert, er at vi må justere skattetrykket for innbyggerne i løpet av våren, sa han.

Jakobsen er derimot tydelig på at Ap ikke kommer til å gå med på å utsette sykehjemsbygginga.

– Det blir ikke aktuelt. Vi må finne løsninger på en balansert måte og ikke miste hodet i prosessen. Investeringsprosjekter som ligger på bordet, vil vi jobbe videre med, men vi har prosjekter som ikke er vedtatt. De må vi være sparsommelige om, sa han.

Powered by Labrador CMS