UVENTET: Yoggi EB forteller at det var helt uventet at de skulle stikke av med den gjeveste prisen under fylkesmesterskapet. Foto: Ungt Entreprenørskap
UVENTET: Yoggi EB forteller at det var helt uventet at de skulle stikke av med den gjeveste prisen under fylkesmesterskapet. Foto: Ungt Entreprenørskap

Yoggi EB kåret til årets beste elevbedrift i Troms og Finnmark

Elevene i 10. klasse ved Laksvatn skole startet ved starten av skoleåret elevbedriften Yoggi EB.

Publisert Sist oppdatert

Tirsdag ble det i Tromsø arrangert mesterskap i elevbedrift av Ungt Entreprenørskap. Selv om det var det siste de så for seg at skulle skje, så endte gjengen i Yoggi EB fra Laksvatn skole opp med den gjeveste prisen. De ble kåret til årets beste elevbedrift i Troms og Finnmark.

– Vi så ikke den komme. Det var så mange andre gode elevbedrifter. Vi så for oss at vi kanskje kunne vinne årets sosiale elevbedrift, men når vi ikke vant den kategorien, så trodde vi at det ikke kom til å bli noen pris på oss. Vi blei skikkelig overraska da vi skjønte at det var oss de snakka om da de skulle dele ut hovedprisen, forteller Maya-Eline Wøhni Helberg.

Hun er en av de to daglige lederne i elevbedriften Yoggi. Til sammen er de seks ansatte, de samme seks som utgjør 10. klasse ved Laksvatn skole.

Manglet

STAND: Alle bedriftene hadde sin egen stand, og de måtte presentere idéen sin og hvordan de har jobbet med den gjennom året.

Gjengen er den første klassen ved Laksvatn skole som har arbeidslivsfag som valgfag, og dermed de første som har en elevbedrift. Da de skulle bestemme seg for hvilken type bedrift de ville jobbe i, så prøvde de å tenke på hva de manglet på skolen og i nærmiljøet sitt.

– Det første vi tenkte var at vi manglet ei kantine på skolen. Det var noe vi savnet å ha, forteller gjengen i elevbedriften.

De bestemte seg for å gå til innkjøp av enkelte varer som juice, iste og frukt, som de har solgt på skolen jevnlig gjennom skoleåret.

– Vi har solgt til både elever og lærere, og vi har både gått til innkjøp av varer og vi har fått sponset enkelte varer fra dagligvarebutikker, forteller elevene i bedriften.

Sosialt

STOLTE: Truls Ringstad, Maya-Eline Wøhni Helberg, Cathrine Nikolaisen og Luc Emre Polat er fire av elevene fra Laksvatn skole som har vært med på å starte og drive fylkets beste elevbedrift.

I tillegg synes elevene at de som unge på Laksvatn hadde få tilbud om møteplasser og ting å ta seg til.

– Vi følte at det var ingenting å gjøre her, og at folk trengte et sted å møtes, sier de.

Ønsket om aktivitetstilbud og en møteplass resulterte i at elevene gjennom skoleåret har arrangert ni elevkvelder. Enkelte av de har hatt tema som halloween og nissefest, i tillegg så har de arrangert både sommerball og nyttårsball. Elever på alle klassetrinn, opp til 2. klasse på videregående har hatt anledning til å komme.

– Så har vi tjent gode penger på det, føler vi selv. 42.000 kroner har vi tjent opp. De pengene har vi nå fordelt mellom oss i bedriften, sier de.

Mersmak

I tillegg vant de en tusenlapp, heder og ære da de ble kåret til beste bedrift i fylket på tirsdag. Elevene er veldig fornøyde med å ha lært om hvordan man driver en bedrift det siste året. De kan slå fast at det har gitt mersmak, men om de faktisk blir gründere i framtida, er de mer usikre på.

– Det har vært lærerikt og artig, men å ha sin egen bedrift i framtida vet jeg ikke helt om. Det er mye ansvar, sier Truls Ringstad, den andre av de to daglige lederne i bedriften.

Snart er skoleåret omme, og bedriften skal avvikles. Da mener elevene at de sitter igjen med ny kunnskap og en fin opplevelse.

– Så burde vi sitte igjen med toppkarakter i arbeidslivsfag hele gjengen, etter seieren i fylkesmesterskapet, sier de med et glimt i øyet.

Powered by Labrador CMS