Hærsjefen om styrkinga av Brigade Nord:

KLAR MELDING: Hærsjef Lars Lervik (t.v.) sier at den nye manøverbataljonen i Indre Troms kan etableres veldig raskt hvis Hæren får ordre om det. Her står generalmajoren sammen med forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen. FOTO: OLE-SVERRE HAUGLI, FORSVARET
KLAR MELDING: Hærsjef Lars Lervik (t.v.) sier at den nye manøverbataljonen i Indre Troms kan etableres veldig raskt hvis Hæren får ordre om det. Her står generalmajoren sammen med forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen. FOTO: OLE-SVERRE HAUGLI, FORSVARET

Ytterligere 1000 soldater til Bardu og Målselv

MÅLSELV: Den fjerde manøverbataljonen til Brigade Nord vil gi ei økning på om lag tusen soldater i Indre Troms.

Publisert Sist oppdatert

Det opplyser hærsjef Lars Lervik til Forsvarets forum. Ifølge generalmajoren skal den nye mekaniserte bataljonen være helt lik Panserbataljonen på Setermoen, Telemark bataljon på Rena og etter hvert 2. bataljon på Skjold i organisering og utrustning.

– Den blir i størrelsesorden rundt 700 soldater fullt oppsatt, som de andre. Legger du til støtteressursene rundt, som ingeniør, artilleri og sanitet, vil det si ei økning på rundt tusen til sammen, tenker jeg for brigadens del, sier Lervik.

Planene for etableringa av bataljonen vil likevel ikke bli lagt før den nye langtidsplanen for Forsvaret er vedtatt av Stortinget. Det er ventet at det vil skje til høsten etter at flertallet på Stortinget i vår sendte regjeringas første forslag til langtidsplan i retur til forsvarsminister Frank Bakke-Jensen.

Kan etableres raskt

Hærsjefen legger ikke skjul på at Brigade Nord kan få på plass personell og materiell veldig raskt, hvis de får ordre om det og ressurser til på gjøre det. Forsvarsdepartementet legger imidlertid opp til at arbeidet med å etablere den nye manøverbataljonen skal starte i 2026 og at bataljonen skal være fullt operativ innen 2032. Det skal opprettes en kadreorganisasjon med nøkkelpersonell som skal legge til rette for den nye bataljonen.

– Jeg ser det er sagt at bataljonen skal være i nord. Det tror jeg er lurt. Så tenker jeg at jeg ikke er så opptatt av hvor, jeg er mer opptatt av å få den, for å være helt ærlig, sier generalmajor Lervik til Forsvarets forum.

Må bygge ut

Forsvarsdepartementet har sagt at den nye manøverbataljonen skal etableres i en av de tre eksisterende hærleirene i Indre Troms. Departementet mener det må brukes om lag 500 millioner kroner på å etablere infrastruktur til den nye bataljonen. I tillegg er det planlagt brukt 250 millioner kroner på infrastruktur til understøttelse av Hærens nye stridsvogner.

Det er ennå ikke bestemt hva den fjerde mekaniserte manøverbataljonen til Brigade Nord skal hete.

Powered by Labrador CMS