Høyres kommentar til nasjonal transportplan er vel det største mageplasket!

– Bygging av en jernbane i nord er et nasjonalt anliggende. Landet er ikke skikkelig samlet før vi har en jernbane i nord, skriver Tor Nymo. Arkivfoto: Kari Anne Skoglund/Rolf-Håvard Winje

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget uttrykker skribentens egne synspunkter.

Tor Nymo
Senterpartiet

Benjamin Furuly, fylkesvaraordfører og leder i Troms Høyre, Cecillie Mathisen leder for Høyres fylkestingsgruppe og Erlend Svardal Bøe, stortingsrepresentant for Høyre i Troms, har i innlegg i media, synspunkter på regjeringens NTP, som fortjener oppmerksomhet. De bruker uttrykk som årets påskekrim, mageplask og et svik av ambisjonene i Troms.

 Det må de gjerne mene. Så ser jeg, og sikkert mange med meg, at disse Høyrepolitikerne i klartekst sier at Troms trenger et samferdselsprosjekt som knytter fylket tettere sammen, og som korter ned både avstander og reisetider i regionen. Og de fortsetter med at god framkommelighet er avgjørende for samfunnsutvikling og bosetning og, at dessuten er Troms det viktigste fylket for forsvar.

At Høyrepolitikerne etter denne oppramsingen unnlater å peke på at en Nord-Norgebane vil være det ”samferdselsprosjektet” som makter denne ambiøse målsetningen tror jeg velgerne får med seg. At Nord-Norge banen ikke i hele tatt er nevnt i ”påskekrimmen” til Høyrepolitikerne er slett ikke overraskende for velgerne.

Folk har jo registrert/fått med seg at daværende statsminister Erna Solberg på et valgmøte på Skarven i Tromsø svarte på spørsmål om hva hun mente om et sterkt lokalt ønske om å bygge NN-banen. Hun sa : ”Fokuset på bygging av denne banen er en GAMMELDAGS måte å tenke på”. Hun foreslo derfor i stedet, at førerløse kolonner av trailere var en langt bedre løsning. Hun trakk også fram manglende befolkningsgrunnlag som et argument mot jernbaneprosjektet. Jeg tillater meg å minne om at den siste meningsmålingen om bygging av NN-banen i landsdelen viste at 67 prosent av den Nord-Norske befolkningen sa ja til bygging!

Vi trenger NN-banen for å skape vekst i økonomien. Skape en tidsmessig infrastruktur som holder følge med det som skjer i Nord-Norge de neste årene. Ikke minst den enorme sjømatproduksjon som raskt skal fram på markedene i sør-Europa, i stedet for transport på vei av titusener av vogntog som truer trafikksikkerheten. Miljø-hensyn og ikke minst av forsvars- og sikkerhets grunner er det viktig å få en NN-bane på plass.

Bygging av en jernbane i nord er et nasjonalt anliggende. Landet er ikke skikkelig samlet før vi har en jernbane i nord. Ikke nødvendigvis fra Fauske, men fra Narvik og videre nordover med dobbelspor på Ofotbanen!

Powered by Labrador CMS