I fjor gikk Eirik Sverdrup Augdal (t.v.) inn til andreplass, mens Andrew Musgrave ble treer under Reistadløpet.

Fersk norgesmester på seiersjakt i Indre Troms

I fjor ødela et fall vinnersjansene i Reistadløpet for Eirik Sverdrup Augdal. Lørdag vil den ferske 5-milsmesteren veldig gjerne ta steget helt til topps.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg er fryktelig giret på å gi det en god fight om seieren, det var så nært i fjor, sier Eirik Sverdrup Augdal.

28-åringen fra Ringkollen skiklubb går for Team Eksjöhus, og vant nylig bronse på 10 km klassisk og gull på 50 km fristil under norgesmesterskapet på Lillehammer, der han til daglig bor.

– Jeg er kanskje den med de sterkeste resultatene i det siste, med festevoks, sier Sverdrup Augdal og smiler.

Falt fra sjansen

I fjor debuterte han i Reistadløpet med en andreplass, kun slått av Martin Løwstrøm Nyenget. Da ødela et fall, etter en kollisjon med Andrew Musgrave, noen kilometer før målgang på Rustahøgda mulighetene for å vinne. Lørdag håper den ferske norgesmesteren at han skal få ei problemfri reise fra start til mål i Reistadløpet.

– Det er en trase som passer meg godt, og med enda en bakke i forhold til i fjor (Halvor Hill, opp fra Bjørnsmo, journ. anm.) tror jeg sjansene er gode, sier Eirik Sverdrup Augdal.

Tøffest imot

Han tror fjorårsvinner Martin Løwstrøm Nyenget og hjemmehåpet Erik Valnes blir de tøffeste konkurrentene om å kunne krysse målstreken først på Bardufoss skistadion.

– Jeg tror Erik vil kunne henge med hele veien, men skal vi slå han, må vi kvitte oss med han før spurten, sier Sverdrup Augdal og ler.

For alle de blir det festevoks under skiene, mens han tror løpere som Johan Hoel og Thomas Ødegaarden blir vanskelig å slå, selv om de nok begge staker de 50 kilometerne fra start til mål. I fjor ble Ødegaarden bestemann på blanke ski, på 4. plass.

– Det kommer til å bli knalltøff kamp om seieren, sier Eirik Sverdrup Augdal, og gleder seg til nok et Reistadløp i fint vær, som det var i fjor.

Prispenger

– For oss «søringer» er det ekstra artig å komme nordover til en slik natur å konkurrere i, og værprognosene for lørdagen ser jo veldig bra ut. I fjor var det helt vilt fint, men selvsagt betyr det også noe å gjøre det godt i renn som dette. Det er økonomi i gode prestasjoner, så begge deler er like viktig for oss, sier Eirik Sverdrup Augdal, som har familie på Gibostad på Senja.

Vinneren i Ski Classics-renn får 5000 euro, med dagens kurs vel 58.000 kroner i prispremie. Toeren får 2000 euro (23.000 kroner) og tredjemann får 1200 euro (14.000 kroner).

Forsvarer gjerne seirene

Martin Løwstrøm Nyenget skjønner godt at han nevnes som en av de største favorittene etter to serie på to forsøk i Reistadløpet. 32-åringen meldte seg ikke på før i påskeuka, etter å ha slitt litt med sykdom etter en lang verdenscupsesong.

– Jeg tar gjerne en ny «dobbel» i nord med seier i både Reistadløpet og Summit 2 Senja, men det er så mange sterke å kjempe med, så jeg blir ikke skuffet om jeg ikke klarer det. Jeg skal prøve, men vi får se hvordan det går, sier Martin Løwstrøm Nyenget.

Martin Løwstrøm Nyenget med klokka som var en del av førstepremien etter fjorårets seier i Reistadløpet.

Han har lovprist de to turrennene i store ordelag tidligere, og mener bestemt at rennene er blant sesongens store høydepunkt på slutten av sesongen.

– Omgivelsene er bare helt fantastiske, så jeg gleder meg veldig til å komme tilbake. Det er bare helt superfint i godt vær, men kan også være værhardt på fjellet – men samtidig også sjarmerende – når det er dårlig vær, sier Martin Løwstrøm Nyenget.    

Samme favoritter

Ved siden av Erik Valnes er Andreas Nygaard fra Burfjord den lokale løperen med størst sjanser til å blande seg inn i tetstriden til Reistadløpet. Nygaard, med sammenlagtseire i Ski Classics i 2019, 2020 og 2022, har aldri vunnet Reistadløpet. Det er 33-åringen fra Team Ragde Charge ganske sikker på at han ikke gjør i år heller:

– Nei, det skjer ikke med det føre som nå er meldt. Det blir nok et «bremsevoks-føre», slik at det ikke er noen som bare staker som kan vinne i år heller. For at en skal kunne vinne Reistadløpet med blanke ski kreves det et raskere føre med høy gjennomsnittsfart, sier Andreas Nygaard.

Andreas Nygaard (t.v.) med blanke ski og Martin Løwstrøm Nyenget med festevoks under skiene side om side ut fra start på Artillerisletta på Setermoen i fjorårets Reistadløp.

Han tror at Martin Løwstrøm Nyenget, Eirik Sverdrup Augdal og Erik Valnes er de tre største favorittene til lørdagens løp.

– Nyenget er kanskje ikke i like god form som han var i fjor, mens Augdal alltid er god. Jeg gir likevel Erik en sjanse, for han er veldig motivert og er god på slikt føre som det er meldt. Nyenget er favoritten min, men jeg har trua på Erik, sier Andreas Nygaard.

Trippel Ragde Charge

Han er på tredjeplass sammenlagt i Ski Classics før helgas to renn, men i realiteten er det lagkompisene Kasper Stadås og Johan Hoel som kjemper om seieren totalt. Det skiller bare ett poeng mellom dem før sesongens to renn i nord, og finalen i Janteloppet på Hafjell, som er nærmest som en sjarmøretappe å regne siden poengforskjellene er svært små der.

– På lørdag tror jeg Johan skal stake, mens Kasper går med feste. Det blir spennende om hvem av de som vinner sammenlagt, og for laget vårt har det vært en helt enorm sesong, sier Team Ragde Charge-løperen fra Burfjord.

Kan ikke gi seg uten seier

Han vant nylig Birkebeinerrennet, og har ikke gitt opp å vinne Reistadløpet heller.

– Reistadløpet kan vinnes på blanke ski, men det krever et spesielt føre. Enten som i «gamle dager» med klisterføre i lavlandet og tørrføre i høyden, eller et føre med stor fart hele veien. Jeg må bare holde på til jeg har klart å vinne Reistadløpet, og det betyr nok minst ett år til etter årets, sier Andreas Nygaard og ler.

Powered by Labrador CMS